Llum Ventura. Dones Teixidores, necessàries i úniques

Amada Santos, Dones Llibertàries

El passat 8 de juliol de 2023 se’n va anar una de les nostres, va morir la Llum Ventura. Va marxar sobtadament, se’n va anar en pau.

La Llum Ventura va ser una activista social i defensora dels drets humans de les dones. Va formar part activa de nombrosos col·lectius i associacions i, entre aquests, la seva implicació al col·lectiu de Dones Llibertàries de la CGT.

Llegeix més

Res de nou sota el sol

Pilar Frey Martínez, Dones Llibertàries 

L’Article 14 de la Llei 31/1995 (LPRL) assenyala el dret de les persones treballadores a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball, la qual cosa comporta un deure inexcusable de la part empresarial de protecció de les treballadores enfront dels riscos laborals.

Donant compliment a aquest dret, en aquells treballs on es puguin donar situacions d’estrès tèrmic s’ha de realitzar l’avaluació de riscos corresponent, destacant els treballs en espais tancats o semitancats on la temperatura i la humitat siguin elevades o amb activitat física intensa, o els treballs en l’exterior recentment regulats mitjançant el Reial decret llei 4/2023:

Llegeix més

Cal Moliné: dos mesos en vaga per uns salaris i horaris dignes

Andreu Vilardell

Les forneres de la cadena Cal Moliné de l’establiment situat al passeig de la Indústria de Berga estan en vaga indefinida de caps de setmana i festius des del 29 d’abril. La vaga a 27 de juny ja suma 21 jornades i ha inclòs els dies de Patum ―la gran festa berguedana, una setmana de molt moviment de gent― i els dies previs a Sant Joan. L’afectació al forn on ha estat convocada ha sigut total, ja que no ha pogut obrir cap dia.

Llegeix més

El llegat sindical de Salvador Seguí Rubinat

Emili Cortavitarte Carral

Com bé sabeu, enguany commemorem el centenari de l’assassinat del Noi del Sucre, sens dubte el sindicalista de la CNT i del moviment obrer més significatiu i reconegut per les classes populars de fa cent anys.

De la seva trajectòria podem destacar: la defensa de la unitat d’acció sindical amb la UGT i la convocatòria de les vagues generals conjuntes de 1916 i 1917; el model de sindicat únic de branca o sector com a instrument confederal de lluita i solidaritat de la classe treballadora, per a superar l’etapa dels sindicats d’ofici i les petites societats obreres que dividien i afeblien les reivindicacions i enfrontar-se amb més força i cohesió a les organitzacions patronals; la seva intervenció en el míting de Las Arenas de Barcelona que va propiciar l’acceptació dels acords (entre els quals, la jornada de 8 hores per llei) després de 44 dies de vaga de la Canadenca; la resolució sobre el caràcter sociopolític de la CNT en la Conferència Sindical de Saragossa de 1922; les crítiques a la violència individual i la defensa de les accions de masses; el seu internacionalisme, etc.

La revisió i reedició del pensament de Seguí (Antología, editat per la CGT i la Fundació Salvador Seguí) em permet escriure, de manera succinta, sobre el seu llegat i sobre aquells aspectes del mateix que considero que interpel·len l’anarcosindicalisme actual.

Llegeix més