Fonsi Loaiza. Quan els sospitosos habituals són els pirates de dalt

Fonsi Loaiza (San Fernando, Cádiz, 1990) fa periodisme i no relacions públiques; per això de seguida les mencions a Pegasus quan poso la gravadora o el «si no me meten en la cárcel» tot just després de saludar-nos. Confronta aquesta teranyina que hem anat coneixent com el Règim del 78. A Sospitosos habituals (Tigre de paper, 2024) posa el dit a la llaga al periodisme, l’Església, la monarquia… les potes del règim. I si una pota cau, diu, cau tot. Ens colem al pati de l’Ateneu Barcelonès, la casa dels senyorets, per parlar-ne.

Llegeix més

Chris Ealham, la mirada britànica a l’anarcosindicalisme ibèric

Chris Ealham va ser el primer de la seva família a anar a la universitat, on es va quedar per doctorar-se i, més tard, treballar. La seva especialitat és la història de l’anarcosindicalisme. És autor de La lluita per Barcelona. Classe, cultura i conflicte, 1898-1937 (Barcelona, 2022) i Vivir la anarquía, vivir la utopía: José Peirats y la historia del anarcosindicalismo español (Madrid, 2016).

Llegeix més

El MIL i Puig Antich: 50 anys després

Una conversa amb qui fou militant del MIL,

Ricard de Vargas Golarons, a 50 anys de l’assassinat de Puig Antich

Roger Gras

Intercanviar paraules amb en Ricard de Vargas (Barcelona, 1949) és endinsar-se en les lluites revolucionàries de finals dels 60 i primers 70 a Catalunya. El Ricard és fill d’un mestre republicà, desaparegut a l’exili francès després de la guerra civil, quan ell tenia només 11 mesos de vida. Llibertari compromès en el no falsejament de la memòria d’aquelles lluites, l’hem escoltat i llegit en actes de record als maquis. Ara l’escoltem per fer una lectura crítica als actes d´homenatge i record que s´han teixit per recordar el militant revolucionari que va ser Salvador Puig Antich, a 50 anys del seu assassinat, a la maleïda presó Model de Barcelona.

Llegeix més