Moviment laboral registrat i afiliació a la seguretat social - novembre 2011. - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Moviment laboral registrat i afiliació a la seguretat social - novembre 2011.
Resum de les dades de novembre de 2011 del Servei públic d’ocupació estatal i de la Seguretat Social.
divendres 9 de desembre de 2011 / Materials de formació / Visites: 1114
Menéame

Els 59.536 nous aturats registrats a les oficines dels serveis públics d’ocupació al novembre situen l’atur registrat a 4.420.462 persones, una xifra mai abans aconseguida en la història d’Espanya.

Per la seva banda, el nombre mitjà d’afiliats al Sistema de Seguretat Social va baixar en 111.783 persones durant el mes de novembre. En termes interanuals el nombre d’afiliats al Sistema de Seguretat ha baixat un 2,07% (hi ha 364.179 afiliats menys que fa un any).

Aquestes dades, que mostren clarament com la destrucció d’ocupació i l’augment de l’atur segueixen sent una constant a Espanya, resulten encara més crus quan s’eliminen els efectes que sobre l’ocupació té el calendari (la desocupació desestacionalitzada se situa en 4.413.841 persones ) o quan als aturats registrats s’afegeixen altres demandants d’ocupació no ocupats que els serveis públics d’ocupació enquadren en altres categories (demandants amb disponibilitat limitada o que demanen una feina específica, aturats amb la demanda suspesa per estar realitzant un curs formatiu, treballadors eventuals agraris subsidiats, etc.). Agregant totes aquestes categories, la xifra de demandants d’ocupació no ocupats és de 5.028.458 persones.

No obstant això, si bé el deteriorament del mercat laboral espanyol té en l’augment de l’atur i la destrucció d’ocupació el seu reflex més visible, hi ha altres indicadors que revelen una creixent precarització qualitativa de l’ocupació a Espanya. Així, els 83.919 contractes de treball de caràcter indefinit registrats al novembre representen només el 6,89% del total de contractes registrats. Suposen una reducció del 22,39% (24.212 contractes indefinits menys) en comparació amb el mateix mes de l’any anterior. Des de començament d’any s’han registrat 1.044.485 contractes de treball indefinits, fet que suposa un descens del 7,98% (90.558 contractes indefinits menys) sobre el mateix període de l’any 2010.

Aquesta pèrdua de qualitat en l’ocupació es veu acompanyada pel creixent deteriorament en l’accés a les prestacions per desocupació: la cobertura del sistema de protecció per desocupació baixa fins el 67,7%, és a dir, un 10,1% menys que fa un any, i els beneficiaris d’alguna prestació a l’octubre van ser 2.791.065, un 4,7% menys que un any abans. A més, les prestacions assistencials són més de la meitat (el 50,63%) del total de prestacions.

Un cop més, les dades dels serveis públics d’ocupació i d’afiliació a la Seguretat Social de novembre tornen a confirmar que aquesta crisi no està suposant exclusivament una incessant destrucció de llocs de treball, sinó que aquesta destrucció es veu acompanyada d’una pèrdua en la qualitat de l’ocupació i en els sistemes de protecció social.

Les dades dels registres del Servei Públic d’Ocupació Estatal de novembre de 2011 es refereixen a l’atur i els contractes registrats en aquest mes. Els relatius a les prestacions per desocupació es refereixen al mes anterior (octubre de 2011). Les dades d’afiliació a la Seguretat Social es refereixen a novembre de 2011.

Gabinet Estudis CGT - Pablo Messeguer

>>> Teniu tota la informació en el document adjunt.

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf
titre documents joints

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.


Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid