La CGT de Catalunya edita una guia de salut laboral: "Les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social (MATMPSS)" - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

La CGT de Catalunya edita una guia de salut laboral: "Les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social (MATMPSS)"
dimarts 20 de juliol de 2010 / Materials de formació / Visites: 15618
Menéame

Aquesta Guia de Salut Laboral pretén donar una sèrie de consells i orientar als/les treballadors/es, de forma senzilla i bàsica, com afrontar qualsevol situació davant la mútua d’accidents, mitjançant la resposta de les qüestions més comunes amb que ens trobem al dia a dia.

Fins al 1994, el seguiment i finalització (alta) de les Incapacitats Temporals (IT) per contingències comunes, es a dir, de les baixes per enfermetat comuna o per accident no laboral, corresponia als/les metges/sses d’Atenció Primària, realitzant la supervisió la Inspecció Médica del sistema de salut corresponent. Per tant, el control de la situació l’exercia el Sistema Públic de Salut i el pagament, la Seguretat Social.

A partir d’aquesta data, el govern del PP aprova successives normatives que faculten, inicialment, als/les metges/sses adscrits/es a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per a que puguin emetre altes médiques als processos d’IT als exclusius efectes de les prestacions econòmiques.

Posteriorment, ignorant la inutilitat de la mesura anterior, es trasllada aquesta facultat als/les metges/sses de les Mútues.

El rerefons de la reforma es l’escàs interés de l’Administració Sanitària per gestionar un element que no paga amb els seus pressupostos ja que el concepte d’IT mai ha estat inclòs als pressupostos estrictament sanitaris.

L’Administració inicia, doncs, una sèrie de reformes normatives que modifiquen substancialment la gestió de l’Incapacitat i introdueixen mesures que alteren notablement l’organització del propi sistema sanitari públic. Primen les consideracions econòmiques sobre el deure ineludible de garantir la salut dels/les treballadors/es, ocasionant un greu perjudici als/les afiliats/des a la Seguretat Social.

En aquesta guia pràctica es desenvolupen, mitjançant un qüestionari de preguntes i respostes, una sèrie de conceptes i actuacions que donen una idea clara de les obligacions i/o drets atribuïts a les mútues i als/les treballadors/es.

És el nostre desig que et sigui d’utilitat aquest document.

Adjuntem la guia en format pdf, també la podeu aconseguir en paper als locals de les federacions locals i comarcals de la CGT.

Salut i anarcosindicalisme.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT Catalunya

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf
titre documents joints

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.


Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid