El professorat anirà a la vaga el 14-F contra la reforma de Maragall - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

El professorat anirà a la vaga el 14-F contra la reforma de Maragall
divendres 11 de gener de 2008 / Notícies / Visites: 5642
Menéame

11/1/2008 ENSENYAMENT
El professorat anirà a la vaga el 14-F contra la reforma de Maragall

- Cinc sindicats convoquen una jornada d’aturada a l’escola pública de Catalunya
- Els promotors de la protesta exigeixen la retirada de les bases de la llei d’educació

JORDI CASABELLA
BARCELONA

Els sindicats de mestres i professors han decidit plantar cara al conseller d’Educació, Ernest Maragall, i han convocat una jornada de vaga en l’ensenyament públic per al pròxim 14 de febrer per exigir la retirada del document de bases de la futura llei d’educació de Catalunya, de l’elaboració de la qual han estat apartats. Les forces sindicals afirmen que el projecte culpabilitza dels mals de l’educació el professorat, en el qual se centren les reformes, alhora que l’Administració defuig les seves responsabilitats, com la de comprometre’s a injectar més diners en un sistema que està finançat de forma deficient.
Set anys després que el sector protagonitzés a Catalunya la seva última jornada d’aturada durant l’última legislatura de CiU, les cinc formacions que en les últimes eleccions sindicals van obtenir representació en escoles i instituts (USTEC- STES, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i [*CGT*]) han aconseguit posar-se d’acord per desafiar el Govern en vigília de la convocatòria de les eleccions generals del 9-M.

MANIFESTACIÓ

Les federacions d’ensenyament de CCOO i la UGT, les més reticents a secundar la protesta a les portes d’uns comicis, han superat les seves reserves a l’obtenir el plàcet dels secretaris generals dels dos sindicats a Catalunya, Joan Coscubiela i Josep Maria Álvarez, respectivament. El Sindicat d’Estudiants, que aglutina bàsicament alumnes de Secundària, també s’ha sumat a la protesta.

L’aturada, fixada per a un dijous, anirà acompanyada d’una manifestació, que es farà el diumenge 17, en què es busca la complicitat de la ciutadania per "reclamar la mesures educatives que Catalunya necessita".

La protesta arriba quan encara no s’han complert dos anys de la firma del Pacte Nacional per l’Educació, que va acabar secundant el gruix de la comunitat educativa, sindicats inclosos, amb l’excepció d’USTEC- STES, que manté una política de confrontació sistemàtica amb la Conselleria d’Educació.

En virtut del que es va acordar en el pacte, especialment arran de la introducció de la sisena hora de classe diària als centres públics de Pri-
mària, i dels acords col.laterals a la seva posada en funcionament, els dos últims cursos la contractació de mestres ha registrat un notable creixement. No és el cas de les plantilles dels instituts, on l’augment de professorat ha estat tímid. Les millores socials han anat, igualment, a més. Però el projecte que apadrina el conseller, que, a diferència del que va passar amb la llei orgànica d’educació (LOE) del Govern central i la llei d’educació d’Andalusia (LEA), aprovada recentment, han comptat amb un acord previ amb els sindicats, s’ha creat a la seva esquena, un fet que jutgen inadmissible.

PROPOSTES MAL REBUDES

L’anunci, esbossat en les bases de la llei, que les escoles podran elegir lliurement el professorat i que aquest podrà ser remunerat en funció dels resultats de l’avaluació del seu treball, i la insistència a reclamar l’enduriment dels criteris que donen accés a la professió, han acabat desbordant la paciència dels sindicats, que acusen Educació de descuidar altres qüestions alienes a la pràctica professional.

Els convocants de l’aturada temen que als centres s’acabi imposant "la lògica del mercat", amb un "una gestió jeràrquica i empresarial" que desvirtuï el seu caràcter públic i modifiqui les seves actuals condicions laborals.


El Periódico

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

2 Missatges

 • divendres, 11 de gener de 2008

  Els mestres aniran a la vaga del 14 de febrer contra la reforma de Maragall

  Cinc sindicats exigeixen la retirada del document de bases de la llei catalana d’educació

  MARCEL BARRERA. Barcelona

  Els sindicats de mestres van treure ahir la destral de guerra. Pel dijous 14 de febrer han convocat una manifestació i una vaga general, la primera que es convoca en set anys, al conjunt de centres públics d’ensenyament per exigir la retirada del document de bases de la llei catalana d’educació (LUC) que el conseller d’Educació, Ernest Maragall, va presentar al novembre. Per la USTEC, CCOO, ASPEPC, FETE-UGT i la CGT, els sindicats convocants, les propostes del govern són «inacceptables» perquè «obren la porta a la privatització» dels centres educatius. També es prepara una manifestació oberta «a tots els ciutadans», que podria ser el dia 17.

  Els motius de la jornada de protesta, que portarà com a lema En defensa de l’ensenyament públic i de qualitat. No volem aquesta llei i vol paralitzar tot l’ensenyament públic, són bàsicament tres. El primer d’aquests motius, i un dels que tots els sindicats coincideixen a assenyalar, és que «promou una gestió privada a les escoles i instituts» perquè obre la porta que cooperatives i entitats sense ànim de lucre es facin càrrec dels centres.

  Els altres dos arguments són que s’aposta per una «desregulació» de les condicions laborals del professorat i que el departament, en lloc de fer una aposta seriosa per augmentar el finançament, creu que la solució per millorar el rendiment dels alumnes «passa per una gestió jeràrquica i empresarial i una lògica de mercat», és a dir, per donar molt poder a les direccions dels centres i autonomia als centres. A partir d’aquests punts, consensuats pels cinc sindicats, que no descarten que a la vaga del dia 14 s’hi afegeixin els docents dels centres concertats, cadascú va marcar ahir el seu propi perfil.

  «CONFRONTACIÓ SOCIAL»

  Rosa Cañadell, de la USTEC, va voler fer una crida al conseller Maragall perquè retiri el document de bases perquè, si no, va advertir, «s’obrirà un període de confrontació social que serà molt negativa per a l’ensenyament públic». La USTEC, com la resta de sindicats, va dir que les propostes que ha llançat Educació beneficien l’escola privada concertada

  MARAGALL, «DESLLEIAL»

  Especialment dura, tenint en compte que CCOO va firmar el Pacte Nacional per a l’Educació el 30 de març del 2006, va ser la seva portaveu, Montse Ros, que va acusar el Departament d’Educació, i en concret el conseller Maragall, de «deslleial» amb el seu sindicat i de «no complir ni els compromisos que va firmar el seu germà», en referència a l’època en què Pasqual Maragall era president de la Generalitat.

  El portaveu de la CGT, Emili Cortavitarte, també va apuntar contra Maragall, i va criticar que un economista encapçali la cartera d’Educació. «Aquesta llei segueix el model de l’Organització Mundial del Comerç i vol reproduir el model britànic, on l’escola pública ha quedat destrossada.»

  ELS ALUMNES, A CASA

  No massa lluny es va expressar David Medina, de FETE-UGT, per qui «la llei fa possible la reproducció de les desigualtats socials, els professors perden drets i és una agressió a la cohesió social». Per Xavier Massó, d’ASPEPC-SPC, amb les propostes de Maragall l’«escola pública es converteix en subsidiària de l’escola concertada i el govern abandona les seves responsabilitats». La jornada de vaga, que es farà coincidir amb manifestacions a Barcelona, Girona i Tarragona, anirà acompanyada de protestes «puntuals» que pugui organitzar cada centre per la seva banda. Els sindicats, que també preparen una manifestació ciutadana que es podria fer el diumenge dia 17, recomanaran a les famílies que el dia 14 no portin els seus fills a l’escola.

  Veure en línia : Diari El Punt

  repondre message

 • Els sindicats catalans d’ensenyament asseguren que no busquen "declarar la guerra" a la Conselleria d’Educació

  11/01/2008 16:04

  BARCELONA, 11 de gener (EUROPA PRESS)

  La portaveu d’Ustec-Stes, majoritari a les escoles públiques de Catalunya, Rosa Cañadell, ha assegurat avui que el conjunt de sindicats d’ensenyament no busca "declarar la guerra" a la Conselleria d’Educació en convocar una manifestació i una vaga el dia 14 de febrer contra la futura Llei d’educació de Catalunya (LEC).

  En declaracions a Europa Press, Cañadell ha lamentat que el conseller d’Educació, Ernest Maragall, hagi "interpretat així" les protestes dels principals sindicats educatius contra la LEC —Ustec-Stes, CCOO, Aspepc-Sps, Fete-UGT i CGT—, ja que no es tracta d’"una qüestió personal, sinó d’una reivindicació social".

  Cañadell ha criticat també les paraules del conseller en les quals afirmava que el debat sobre la futura normativa està "viu". "El debat estarà viu, però el que no ho està és la comunicació", ha matisat.

  Sobre aquesta qüestió, Cañadell ha insistit que les bases de la futura LEC recullen la "privatització" dels centres escolars, a més d’altres mesures amb les quals estan en "desacord", com el canvi en les condicions laborals del professorat i el reforç de l’autonomia dels centres, entre d’altres.

  Veure en línia : Vilaweb / Europa Press

  repondre message

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
 1. Reflexions d’una TEEI
 2. La CGT de Catalunya decidirà l’acció sindical davant del Covid19, aquest dissabte i diumenge
 3. D. i Mireia absolució!
 4. Nou Secretariat Permanent de la Federació d’Ensenyament de la CGT Catalunya
 5. Ple Extraordinari de la CGT Catalunya, decidim la nostra acció sindical davant del Covid19
 6. IQOXE es vol defensar intentant desacreditar els informes i testimonis sobre l’accident del passat gener que serveixen de base a la causa judicial
 7. “El Pacte de Toledo és el problema per al Sistema Públic de Pensions i la solució per al capital i els empresaris”
 8. CGT Catalunya ens sumem a les convocatòries de la setmana d’accions de l’1 al 8 de novembre!
 9. CGT Novartis no pensa consentir que es perdi ni una sola de les condicions actuals
 10. BALAÑÁ acomiada il·legalment al personal de tots els seus teatres

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid